Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

«Την ημέρα πού θα πάρω την γκλίτσα μου και μαζί με άλλους θ΄ ανέβω στην Βουλή, τότε θα λυθεί και το πολιτικό ζήτημα της Ελλάδας…», γράφει σ΄ ένα μήνυμά του ο Μήτρος από τα Γιάννενα . Τι ακριβώς εννοεί ;


Ένας τίμιος άνθρωπος πού εκφράζει τήν αγανάκτησή του...



Δεν το περίμενα ποτέ το ομολογώ, πώς σήμερα, του 2012 ανατείλαντος, θα υπήρχαν τόσο συνειδητοποιημένοι Έλληνες, ( βοσκοί παρακαλώ ), πού θα είχαν όχι μόνο τέτοιες προοδευτικές ιδέες ώστε στο κονάκι τους ( σ΄ ένα χωριό έξω από τα Γιάννενα ) νάχουν και Ιντερνέτ, αλλά πού ωσαύτως ανησυχούν βαθειά και Ελληνικά με την σάπια πολιτική κατάσταση...

Ανησυχούν και σκέπτονται να τυφλώσουν τον πολιτικό Κύκλωπα πού βασανίζει την χώρα μας με τρόπους πρωτότυπους και πρωτόγνωρους ίσως για την εποχή μας, αλλά ωσαύτως αρχαίους και ΄Ομηρικούς όπως εκείνος ο μυθικός Οδυσσέας έπραξε σ΄ εκείνον τον άγριο και ανθρωποφάγο Κύκλωπα…

Το μήνυμά του το σενιάρισα κάπως, γιατί άκομψο το θεώρησα να το παρουσιάσω με εκείνη την ανορθόγραφη γραφή του, και τα έστω σε κάποια σημεία, βαριά χωριάτικα αλλά σταράτα λόγια του, πού όμως δεν θα ηχούσαν καλά σε κάποια ευαίσθητα και περιποιημένα, πολιτισμένα άς πούμε, αυτιά μας… 

Το γράμμα του Μήτρου…








« Έχω γεμίσει με αγανάκτηση με όσα βλέπω και ακούω τα δυό τελευταία χρόνια...

Είμαι σαν κουβάς ξεχειλισμένος και τώρα εδώ πάνω με τα κρύα και τους λύκους καμιά φορά απ΄ έξω, αγρίεψα κι΄ εγώ και άντε πιάστε με…









Είχα και μια παλιοτηλεόραση πού μού είχε φέρει ο κουμπάρος μου ο Θάνος και μάθαινα κανά νέο γιατί ευτυχώς έχω στο κονάκι μου,  σπηλιά πέσε καλύτερα, ρεύμα και τηλέφωνο μέχρι πού να πέσει καμιά κολόνα του ΟΤΕ ή της ΔΕΗ  από τα χιόνια και χάσω την επαφή…


Έβαλα και ιντερνέτ και ο Θάνος μού εξήγησε τα χρειαζούμενα, οπότε τώρα βλέπω πάρα πολλά νέα κι΄ όχι μόνο αυτά πού τα παλιοκάναλα πού τάχουνε πιάσει, θέλουνε να μας δείχνουνε…


Πρόσεξε τώρα τι θα σού ειπώ, γιατί δεν τά ματαλέω !


Βλέπω ότι θέλουνε οι πολικάντηδες να μας πουλήσουνε σαν γίδια στους ξένους, και όλοι τους μά όλοι τους, μας παίζουνε τον Καραγκιόζο !


 

Βγάλανε χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους, κλείσανε χιλιάδες μαγαζιά, και νέοι άνθρωποι τώρα κλαίνε το ριζικό τους.

Κάνουν τάχαμ – τάχαμ… πώς δεν θέλουνε να κόψουνε μισθούς και συντάξεις και μετά συμφωνούνε και τίς κόβουνε…
Σε ρωτάω τώρα, ποιοι είναι αυτοί οί χοντροκοιλιάδες πού θα αποφασίσουνε για το μέλλον των παιδιών μας;

Τά δικά τους τα παιδάκια τρώνε και πίνουνε, και γλεντάνε, και σπουδάζουνε, τα δικά μου παιδιά τι θα γένουνε;




Πρέπει λοιπόν να ξεσηκωθούμε  όλοι, μά όλοι μας…γιατί αυτοί θα μας θάψουνε λίγο λίγο ζωντανούς, και δεν θα το πάρουμε είδηση ότι μας θάψανε !


Αλλά μια και δεν έχουν λογική τα μέτρα πού παίρνουνε πού κάθε τρείς και πέντε όλο κάτι κόβουνε, εγώ και κάτι άλλο ψυλλιάζομαι...


Ότι το κάνουν εξεπίτηδες για να αγανακτήσει πάρα πολύ ο λαός, να τον κολλήσουν στον τοίχο από την πείνα και ανεργία και να εξεγερθεί με καταστροφές, ώστε να βρούνε δικαιολογία ή να τους καλέσουνε κάποιοι προδότες να μπούνε μέσα από την Ευρώπη και να μας κάνουνε Κατοχή με τα όλα τους, για να …σωθεί τάχατες η χώρα μας !


Είναι πολύ ύπουλοι, το πάνε σιγά σιγά, και μ΄ εκείνον τον μεγαλοαυτιά τον Γιωργάκη με την μαμά από την Αμερική την Ιεχωβού, πού τον ψηφίζανε οι φίλοι του και τον τρέμανε σαν λαγοί μη και τους πετάξει από την λίστα, καθώς και τον άλλο τον Παπακωνσταντίνο πού όλο γελάει λές και του καθαρίζουνε αυγά μη έχοντας συναίσθηση της καταστροφής μας, και πού βάλθηκαν να μας σώσουν οί άσωτοι !


Άσε και τους άλλους πολιτικάντηδες όλων των παρατάξεων, μια από τα ίδια είναι τους…


Ακούω για λέσχες πονηρές της Ευρώπης πού είναι βουτηγμένοι μέσα σ΄ αυτές πολλοί δικοί μας και απορώ πώς θα γλιτώσουμε…


Πού  είσαι Κολοκοτρώνη μου, και Γιώργη Καραϊσκάκη, πούσαι Τουρκοφάγο μου, να τους αλωνίσεις όλους τους προδότες που πάνε να μας…σώσουνε !



Αλλά κι΄ εκείνοι οι φοιτητές και οι μαθητές των σχολείων, πού είναι ρέ; τους χάσαμε!

Πού είστε ρέ παιδιά και δεν ακούγεστε καθόλου;


Δεν πεινάτε εσείς ;

δεν κρυώνετε ;


δεν πληρώνετε φροντιστήρια ; ενοίκια ; δεν έχετε έξοδα; Πώς τα βγάζετε πέρα ;


Οι πατεράδες σας δεν έχουνε μία ρέ, κι΄ εσείς ως πότε δεν θα φωνάζετε;

Ως πότε ρέ δεν θα ξεσηκώνεστε;

Σ΄ εσάς το λέω ρέ, μια και τους μεγάλους τους κυνηγάνε εύκολα οί αστυφύλακες πού για 680 ευρώ μισθό γίνανε τώρα ραβδάτορες και σκοτώνουν στο ξύλο τους συμπατριώτες τους ;


Τότε μ΄ εκείνο το παιδί πού το ντουφέκισαν στην Αθήνα οί μπασκίνες, ξεσηκώσατε μέρες ολόκληρες την μισή πρωτεύουσα, τώρα πού εσείς οί ίδιοι πεθαίνετε, δεν σας τρέχει τίποτα;


Ή μήπως τότε σας βάλανε κάποιοι επιτήδειοι να καίτε και να καταστρέφετε για να ρίξετε την τότε Κυβέρνηση;

Για σκεφθείτε το λοιπόν, γιατί τότε κάνατε ότι κάνατε και σήμερα μούγγα ;


Δεν λέω να κάνετε καταστροφές είναι κακό πράγμα αυτό, αλλά να βάλετε τις φωνές επιτέλους κι΄ εσείς, να βγείτε έστω στους δρόμους με τύμπανα, με ντενεκέδες, με κατσαρόλες, με ντουντούκες…


Έ,  λοιπόν, αν ούτε αυτό δεν μπορείτε να κάνετε σήμερα, άντε να σας πουλήσουν όλους δούλους μεθαύριο όταν βγάλετε το σχολειό, για 10 ψωροευρώ την ημέρα στους Ευρωπαίους !


Και λοιπόν τώρα, ένα μόνο λέω, και εκεί πιά κατέληξα…







Αν δεν πάρουμε μία γκλίτσα ο καθένας και δεν πολιορκήσουμε και μπούμε μέσα στην Βουλή και τους κυνηγήσουμε σαν ζαγάρια πάνω στα θρανία τους,  ώστε να τρέχουνε σαν τα αγριοκάτσικα για να σωθούνε και να ψάχνουνε από πιά πόρτα να φύγουνε, έ, αυτοί δεν θα βάλουνε μυαλό, θα καταστρέψουνε σούμπιτα την χώρα !


Θα μας πουλήσουνε σαν τις προβατίνες στον χασάπη, και όταν μας σφάξουνε οί ξένοι, τότε θα καταλάβουμε τι πάθαμε αλλά θα είναι αργά πιά για να ξαναζωντανέψουμε ! »


Μήτρος απ΄ τα Γιάννενα!!

Οι έξι τρόποι για να ανακάμψει η Ελλάδα !

Με την ψήφιση του νέου Μνημονίου να απομακρύνει έστω προσωρινά τον κίνδυνο της χρεοκοπίας,  ο Mark Gollom του CBS επισημαίνει ότι ενδεχομένως πυροδοτηθεί μια αλυσίδα γεγονότων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ταρακουνήσουν τις παγκόσμιες αγορές. 



Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παρατηρητές που εκτιμούν ότι υπάρχει ελπίδα για την πολιορκημένη χώρα που έχει μία σειρά από πολλά υποσχόμενους τομείς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στήριγμα της οικονομίας.
Σε δήλωσή του στο CBS News, ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Βαρουφάκης επισήμανε πως τα επώδυνα μέτρα λιτότητας το μόνο που θα κάνουν είναι να επιβαρύνουν τη χώρα με περισσότερο χρέος.
Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Guelph, Θανάσης Στεγνός, επισήμανε ότι το κύριο πρόβλημα με την ελληνική οικονομία είναι ότι πρέπει να παράγει περισσότερα προϊόντα και πιο αποτελεσματικά.
Αυτό που κατέστη σαφές από την κρίση χρέους στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της McKinsey & Company, είναι ότι έχει ένα ατελές οικονομικό μοντέλο. Μεταξύ των προβλημάτων που εστιάζει είναι η υστέρηση στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκτός από τα προβλήματα στα οποία αναφέρεται, έρχεται να προτείνει ένα νέο Εθνικό Μοντέλο Ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία που θα μπορούσε να αναθερμάνει την ανάπτυξη, να δημιουργήσει 520.000 θέσεις εργασίας και να συμβάλει στην εξοικονόμηση 55 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι χρυσοί τομείς

Οι τομείς που εστιάζει η εταιρεία είναι αυτοί του τουρισμού, του λιανικού εμπορίου, της βιομηχανίας, της ενέργειας και της γεωργίας που αντιπροσωπεύουν το 42% της οικονομικής παραγωγής και το 51% της συνολικής απασχόλησης.
"Υπάρχει ένας αριθμός από τομείς όπου η Ελλάδα δεν μπορεί μόνο να τα πάει καλύτερα αλλά και να καθιερωθεί", σημειώνει ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tufts.
Ανθρώπινο δυναμικό

Αρχικά, όπως σημειώνεται, η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το ανθρώπινο δυναμικό. "Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της χώρας είναι το ανθρώπινο δυναμικό, ένα εξαιρετικά μορφωμένο δυναμικό που δεν αξιοποιείται και παραμένει αδρανές", σημειώνει ο Γιάννης  Βαρουφάκης.
Αυτό που τον φοβίζει, όπως αναφέρει, είναι ότι όσο θα επιχειρείται να "διορθωθεί" η κρίση χρέους, το υψηλά μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό θα έχει μεταναστεύσει στον Καναδά, την Αυστραλία ή τη Γερμανία όπως ήδη συμβαίνει.
Η McKinsey & Company διαπιστώνει πως οι επιχειρήσεις είναι διστακτικές στο να προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους λόγω των άκαμπτων νομικών απαιτήσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ υπάρχει κακή τοποθέτηση των νέων αποφοίτων πανεπιστημίων.
Τουρισμός

Ο Γιάννης Ιωαννίδης επισημαίνει ότι ο τουρισμός μπορεί να βελτιωθεί τόσο από την άποψη της ποσότητας όσο και από αυτή της ποιότητας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της.
Η McKinsey & Company έρχεται να προσθέσει σε αυτό ότι η χώρα πρέπει να αναδιαμορφώσει το τουριστικό προϊόν της με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού, δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές. Από αυτά θα μπορούσαν, όπως εκτιμάται να προκύψουν έσοδα της τάξεως των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση μέχρι το 2021.
Ελληνικά προϊόντα

Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία, που έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, σημειώνεται πως η Ελλάδα θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στις εξαγωγές προϊόντων, δεδομένου ότι υπάρχουν πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας.
Προτείνεται μάλιστα να αυξηθεί η ικανότητα επεξεργασίας, να δημιουργηθούν πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις και να ιδρυθεί η "Η Ελληνική Εταιρεία Τροφίμων", με όλα αυτά να υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν 120.000 θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Γενική φαρμακοβιομηχανία

Η Ελλάδα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, φαίνεται προσηλωμένη στην αύξηση της διείσδυσης στη συγκεκριμένη αγορά. Με ορισμένες αλλαγές και την περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών, οι πωλήσεις θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα 2,2 δισεκατομμυρίων έναντι 1,1 δισεκατομμυρίου το 2010.
Υδατοκαλλιέργειες

Ενώ είναι μικρή σε μέγεθος, οι υδατοκαλλιέργειες στην Ελλάδα αναπτύσσονται κατά 3% κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να εξάγεται το 80% της παραγωγής. Η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, όπως επισημαίνεται, θα μπορούσε να βελτιωθεί με την επέκταση στην Ευρώπη και τη διεύρυνση των εξαγωγών της.
Ιατρικός τουρισμός

Εκτιμάται ακόμα ότι η χώρα θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστική στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του ιατρικού τουρισμού. Ωστόσο υστερεί ως προς μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική και αναγκαίων υποδομών.
"Θα πρέπει να επικεντρωθεί στα εξωτερικά ιατρεία, όπως στις χειρουργικές επεμβάσεις στα μάτια, τα καλλυντικά, τη γονιμότητα, και να δημιουργήσει ισχυρό εμπορικό σήμα και φήμη ως ιατρικού τουριστικού προορισμού", σημειώνεται.
news247.gr

Γεννηθήκαμε άρχοντες. Φοβερή γη και ευθύνη.(Γράμμα του Ν. Καζαντζάκη)

Η Ελένη αντιγράφει ένα μυθιστόρημα στη γραφομηχανή, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται… Είναι εντελώς σύγχρονο και νομίζω καλό. Τώρα άρχισα ένα καινούργιο, καθώς και μια νέα τραγωδία, εμπνευσμένη από την τωρινή τραγωδία της Ελλάδας.  


Αγαπητέ φίλε,
 

Ελπίζω – και φοβούμαι – πως θα μείνω πολήν καιρό εδώ. Εδώ δουλεύω λαμπρά, το κλίμα είναι εξαίσιο, θάλασσα ήλιος, τροπικά δέντρα, καλοί άνθρωποι, μοναξιά. Το σώμα είναι γερό, το μιαλό δουλεύει, κρατώ αλάκαιρη την Ελάδα κάτω από τα βλέφαρά μου -και τίποτα θαρώ δε μου λείπει. Έχω μονάχα την αγιάτρευτη αγωνία της Ελάδας που θέλουν να την γκρεμίσουν. Μα αφτή ’ναι αιώνια, το ξέρω καλά, και θα βγει κι από τη δοκιμασία αφτή γιγαντωμένη. 

 

Είμαι βέβαιος πως μεγάλες ψυχές και μεγάλα έργα γίνουνται και θα γενηθούν από το αίμα αφτό κι από τα δάκρυα. Ποτέ δεν είχα τόση πίστη κ’ εμπιστοσύνη στη ράτσα μας όπως τόρα. Είναι αιωνίως ο Χριστός που ξανασταβρόνεται για ν’αναστηθεί.  Πρέπει, αλήθεια, νάμαστε περήφανοι. την σύμπτωση αφτή να γενηθούμε Έληνες. Και συν να νιόθουμε, κάθε στιγμή, σε κάθε μας λόγο, σε κάθε γραμμή και στίχο που γράφουμε, πως έχουμε μεγάλη ευθύνη. 

 

Ο στοχασμός αφτός, τα τελευταία τούτα χρόνια, που γνώρισα από κοντά την παγκόσμια intelligentsia και είδα τους αντιπροσώπους της και τους μίλησα και τους έζησα, μου δίνει τη Μεγάλη Βεβαιότητα για την ασύγκρητη αξία της ράτσας μας. 


Γενηθήκαμε άρχοντες. Φοβερή γη και ευθύνη. 
 
 
 
Να μου χαιρετάτε, Σας παρακαλώ πολύ, όλους τους φίλους και συντρόφους. Ο «θεός» μαζί Σας, αγαπητέ φίλε, και μαζί με την Ελάδα.

Ν. Καζαντζάκης


*(Διατηρήθηκε η ορθογραφία του Ν. Καζαντζάκη) 
 
Απόσπασμα από γράμμα του Νίκου Καζαντζάκη στον Μηνά Δημάκη (Εκδ. Το Ελληνικό Βιβλίο, Αθήνα, 1975).

Παραχώρηση της Επιθώρησης Le Regard crétois τεύχος, #37, Φεβρ. 2012 της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Αν νοιάζεσαι για το σπίτι σου απόδειξε το....

Αν κάθε Έλληνας καταφέρει μέσα στο 2012
να αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ
στη θέση ξένων προϊόντων που αγόρασε πέρυσι,
τότε θα προστεθεί στην προβληματική ελληνική οικονομία
το αστρονομικό ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.
 
Ολόκληρο το περιβόητο ΕΣΠΑ που υποτίθεται ότι θα αναζωογονούσε τη χώρα,
είναι 18 δισεκατομμύρια για τέσσερα χρόνια.
Στροφή στο μικρό Ελληνικό μαγαζί, στο ελληνικό τρόφιμο, στο ελληνικό ποτό,
στροφή στον Έλληνα παραγωγό, ελληνικό ρούχο και το ελληνικό παπούτσι.
 
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
ΕΧΟΥΝ BARCODE ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ 520 !!!
ΔΙΑΔΩΣΤΕΤΟ !!!!!

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης !

Τελικά τίποτα δεν γίνεται τυχαία… Διαβάστε το παρακάτω κείμενο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας σχετικά με το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Νόαμ Τσόμσκι: Δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.




1. Η τεχνική της διασκέδασης

Πρωταρχικό στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου, η τεχνική της διασκέδασης
συνίσταται στη στροφή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά
προβλήματα και από τις μεταλλαγές που αποφασίστηκαν από τις πολιτικές
και οικονομικές ελίτ, δι’ενός αδιάκοπου καταιγισμού διασκεδαστικών και
ασήμαντων λεπτομερειών. Η τεχνική της διασκέδασης είναι επίσης
απαραίτητη για να αποτραπεί το κοινό από το να ενδιαφερθεί για
ουσιαστικές πληροφορίες στους τομείς της επιστήμης, της οικονομία, της
ψυχολογίας, της νευροβιολογίας και της κυβερνητικής. «Κρατήστε
αποπροσανατολισμένη την προσοχή του κοινού, μακριά από τα αληθινά
κοινωνικά προβλήματα, αιχμαλωτισμένη σε θέματα χωρίς καμιά πραγματική
σημασία. Κρατήστε το κοινό απασχολημένο, απασχολημένο, απασχολημένο,
χωρίς χρόνο για να σκέφτεται• να επιστρέφει κανονικά στη φάρμα με τα
άλλα ζώα». Απόσπασμα από το Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους.
     


2. Η τεχνική της δημιουργίας προβλημάτων, και στη συνέχεια παροχής των λύσεων

Αυτή η τεχνική ονομάζεται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Πρώτα
δημιουργείτε ένα πρόβλημα, μια «έκτακτη κατάσταση» για την οποία
μπορείτε να προβλέψετε ότι θα προκαλέσει μια συγκεκριμένη αντίδραση
του κοινού, ώστε το ίδιο να ζητήσει εκείνα τα μέτρα που εύχεστε να το
κάνετε να αποδεχτεί. Για παράδειγμα: αφήστε να κλιμακωθεί η αστική
βία, ή οργανώστε αιματηρές συμπλοκές, ώστε το κοινό να ζητήσει τη λήψη
μέτρων ασφαλείας που θα περιορίζουν τις ελευθερίες του. Ή, ακόμη:
δημιουργήστε μια οικονομική κρίση για να κάνετε το κοινό να δεχτεί ως
αναγκαίο κακό τον περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και την
αποδόμηση των δημοσίων υπηρεσιών.



3. Η τεχνική της υποβάθμισης

Για να κάνει κάποιος αποδεκτό ένα απαράδεκτο μέτρο, αρκεί να το
εφαρμόσει σταδιακά κατά «φθίνουσα κλίμακα» για μια διάρκεια 10 ετών.
Μ’ αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκαν ριζικά νέες κοινωνικό-οικονομικές
συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός) στις δεκαετίες του 1980 και 1990. Μαζική
ανεργία, αβεβαιότητα, «ευελιξία», μετακινήσεις, μισθοί που δεν
διασφαλίζουν πια ένα αξιοπρεπές εισόδημα• τόσες αλλαγές, που θα είχαν
προκαλέσει επανάσταση, αν είχαν εφαρμοστεί αιφνιδίως και βίαια.
        



4. Η στρατηγική της αναβολής
Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αποδεκτή μια αντιλαϊκή απόφαση είναι να
την παρουσιάσετε ως «οδυνηρή αλλά αναγκαία», αποσπώντας την συναίνεση
του κοινού στο παρόν, για την εφαρμογή της στο μέλλον. Είναι πάντοτε
πιο εύκολο να αποδεχτεί κάποιος αντί μιας άμεσης θυσίας μια
μελλοντική. Πρώτ’ απ’όλα, επειδή η προσπάθεια δεν πρέπει να καταβληθεί
άμεσα. Στη συνέχεια, επειδή το κοινό έχει πάντα την τάση να ελπίζει
αφελώς ότι «όλα θα πάνε καλύτερα αύριο» και ότι μπορεί, εντέλει, να
αποφύγει τη θυσία που του ζήτησαν. Τέλος, μια τέτοια τεχνική αφήνει
στο κοινό ένα κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να συνηθίσει στην ιδέα της
αλλαγής, και να την αποδεχτεί μοιρολατρικά, όταν κριθεί ότι έφθασε το
πλήρωμα του χρόνου για την τέλεσή της.

5. Η στρατηγική του να απευθύνεσαι στο κοινό σαν να είναι μωρά παιδιά

Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό
χρησιμοποιούν έναν αφηγηματικό λόγο, επιχειρήματα, πρόσωπα και έναν
τόνο ιδιαιτέρως παιδικό, εξουθενωτικά παιδιάστικο, σαν να ήταν ο
θεατής ένα πολύ μικρό παιδί ή σαν να ήταν διανοητικώς ανάπηρος. Όσο
μεγαλύτερη προσπάθεια καταβάλλεται να εξαπατηθεί ο θεατής, τόσο πιο
παιδιάστικος τόνος υιοθετείται από τον διαφημιστή. Γιατί; «Αν [ο
διαφημιστής] απευθυνθεί σε κάποιον σαν να ήταν παιδί δώδεκα ετών, τότε
είναι πολύ πιθανόν να εισπράξει, εξαιτίας του έμμεσου και υπαινικτικού
τόνου, μιαν απάντηση ή μιαν αντίδραση τόσο απογυμνωμένη από κριτική
σκέψη, όσο η απάντηση ενός δωδεκάχρονου παιδιού». Απόσπασμα από το
«Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους».



6. Η τεχνική του να απευθύνεστε στο συναίσθημα μάλλον παρά στη λογική

Η επίκληση στο συναίσθημα είναι μια κλασική τεχνική για να
βραχυκυκλωθεί η ορθολογιστική ανάλυση, επομένως η κριτική αντίληψη των
ατόμων. Επιπλέον, η χρησιμοποίηση του φάσματος των αισθημάτων
επιτρέπει να ανοίξετε τη θύρα του ασυνείδητου για να εμφυτεύσετε
ιδέες, επιθυμίες, φόβους, παρορμήσεις ή συμπεριφορές...



7. Η τεχνική του να κρατάτε το κοινό σε άγνοια και ανοησία

Συνίσταται στο να κάνετε το κοινό να είναι ανίκανο να αντιληφθεί τις
τεχνολογίες και τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιείτε για την υποδούλωσή
του. «Η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στις κατώτερες
κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι πιο φτωχή, ώστε η τάφρος της άγνοιας
που χωρίζει τις κατώτερες τάξεις από τις ανώτερες τάξεις να μη γίνεται
αντιληπτή από τις κατώτερες». Απόσπασμα από το «Ὀπλα με σιγαστήρα για
ήσυχους πολέμους».             

 
8. Η τεχνική του να ενθαρρύνεις το κοινό να αρέσκεται στη μετριότητα

Συνίσταται στο να παρακινείς το κοινό να βρίσκει «cool» ό,τι είναι
ανόητο, φτηνιάρικο και ακαλλιέργητο.



9. Η τεχνική του να αντικαθιστάς την εξέγερση με την ενοχή

Συνίσταται στο να κάνεις ένα άτομο να πιστεύει ότι είναι το μόνο
υπεύθυνο για την συμφορά του, εξαιτίας της διανοητικής ανεπάρκειάς
του, της ανεπάρκειας των ικανοτήτων του ή των προσπαθειών του. Έτσι,
αντί να εξεγείρεται εναντίον του οικονομικού συστήματος, απαξιώνει τον
ίδιο τον εαυτό του και αυτο-ενοχοποιείται, κατάσταση που περιέχει τα
σπέρματα της νευρικής κατάπτωσης, η οποία έχει μεταξύ άλλων και το
αποτέλεσμα της αποχής από οποιασδήποτε δράση. Και χωρίς τη δράση,
γλιτώνε
τε την επανάσταση!..


10. Η τεχνική του να γνωρίζεις τα άτομα καλύτερα από όσο γνωρίζουν τα
ίδια τον εαυτό τους


Στη διάρκεια των τελευταίων πενήντα ετών, οι κατακλυσμιαία πρόοδος της
επιστήμης άνοιξε μια ολοένα και πιο βαθειά τάφρο ανάμεσα στις γνώσει
του ευρέως κοινού και στις γνώσεις που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι
ιθύνουσες ελίτ. Χάρη στη βιολογία, τη νευροβιολογία και την
εφαρμοσμένη ψυχολογία, το «σύστημα» έφτασε σε μια εξελιγμένη γνώση του
ανθρώπινου όντος, και από την άποψη της φυσιολογίας και από την άποψη
της ψυχολογίας. Το σύστημα έφτασε να γνωρίζει τον μέσο άνθρωπο
καλύτερα απ’όσο γνωρίζει ο ίδιος τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στην
πλειονότητα των περιπτώσεων, το σύστημα ασκεί έναν πολύ πιο αυξημένο
έλεγχο και επιβάλλεται με μια μεγαλύτερη ισχύ επάνω στα άτομα απ’όσο
τα άτομα στον ίδιο τον εαυτό τους..

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Πακέτο για Εξπρές Ναυαγιαποστολή !Vicky Kostenas Lagdos. Zürich

Πως να λογίζεται ζωή σαν ζείς απ΄τα πακέτα;
Και φυσικά όχι από τα πακέτα, που σου ετοιμάζει η μαμά
για την εκδρομή η για τη δουλειά, αλλά για τα πακέτα,
που η αρχόντισα μαμά Ευρώπη θα πρέπει να συλλέγει
απο τον ιδρώτα των υπηκόων της
και να μας αποστείλει με νταλίκα
σε εξπρές αποστολή προκειμένου να μας εξασφαλίσει
για μερικούς μήνες ψωμί, φαί κι όλα
τα απαραίτητα για τη ζωή καλούδια.
Κι αυτό να συνεχίζεται απο τη μέρα της ίδρυσης
του Νεοελληνικού μας κράτους εις το αισαεί χωρίς αναπαυμό.
Οταν οι πρώτοι πακετοαποστολείς ήταν δικοί μας πρόγονοι,
που στα βαπόρια αφού σκαρφάλωναν στα πιο ψηλά άλμπουρα
ένα είχαν κατά νού να πράξουν σαν το καράβι σάλπαρε,
αφήνοντας ξωπίσω τη δυστυχιά και τη μιζέρια στην πατρίδα.
Το πώς να φτάσουν στην απέναντι του πλατιού αυλακιού την όχθη.
Εκεί οπου η απαγγελία για δουλειά έσκαβε με τα χέρια τη γή
και μάτωνε με λύσα και μανία νύχια και υπομονή
για νά΄χουμε κι εμείς κομμάτι μερτικό απ΄τον κόπο των δικών μας.
Κι ήρθανε μέρες κι έφυγαν  τρεχάτες, φοβισμένες
λες κι άνθρωπος δεν έζησε, δε δούλεψε, δεν  γλέντησε
μέσα στο φώς  το άπλετο, που ήτανε λουσμένες.
Αλόγιστα κι ανεύθυνα πλανιόταν μές το χρόνο,
σφραγίζοντας  με έπεεα πτερόεντα την κάθε ανοστιμιά,
που ένέκρινε τ΄αδέξιο και άδειο τους κεφάλι.
Ώσπου το πλοίο της γραμμής με καπετάνιους ρέμπελους 
και επιβάτες ύπνους ρίχτηκε απ΄αναμελιά στη θαλασσοβραχιά.
Κι όλοι ξυπνήσανε με μιάς  κι ανοίξαν πόρτες , θύρες
και κατεβήκαν στο γιαλό άλλος με καριοφύλι κι άλλος με το μαγιό.
Σκορπίστηκαν στις αμμουδιές μαζέψαν τις ελπίδες
 όσες εναπομείνουσες θωρούσαν τ΄αναπάντεχο κακό.
Κουβάλησαν τα βότσαλα κι αφού το νού βάλανε να λογίζεται
όλοι μαζί αποφάσισαν να στήσουνε τιμητικά
στα όνειρα τρικούβερτο  χορό.
Πώς να λογίζεται λαός , όταν  δέν έχει όνειρα, οράματα κι ελπίδα;
Πως νά΄βρουν τόλμη τα παιδιά με όνειρα να βολεύονται,
όταν εσείς  τ’αποστερήσατε την  ατομική πρωτοβουλιά;
Εμπρός λοιπόν!  Τι περιμένετε;
Ας βάλουμε όλοι ένα χεράκι για την άνάλκυση του ναυαγίου,
πηγαίνοντας  την Ελλάδα έστω κι ένα πόντο πιό μακριά!
Μέχρι τεύ κατακείσθε;
Κότ΄έξετε άλκιμον θύμον, ώ Νεοέλληνες;


Vicky Kostenas Lagdos
Dichterin
Zürich, 12. Februar 2012

70 χρόνια σε περίμενα .....

Από έναν απλό .... Ελληνα ...

Έλα, ρε άτιμε.
Έλα να τα πάρεις όλα.
Και για όσα πάλεψαν οι πρόγονοί μου και για τα δύο μέτρα κήπο που μου άφησαν οι παππούδες μου.
Έλα να πάρεις και τα μεροκάματα, τα σκληρά, που τα έβαζα στην άκρη για μια ώρα δύσκολη, εκείνη της αρρώστιας.
Έλα να τα πάρεις όλα.
 
 
 
 
 
 
 
 

Πάρε και τον ήλιο που τόσο τον γουστάρεις για να λιάζουν οι συφιλιδικοί τα κορμιά τους αποκτώντας το μεσογειακό χρώμα που τόσο επιθυμούν και τόσο απεχθάνονται.
Πάρε ρε, και τις θάλασσές μου να εξάγεις αέριο και τα ποτάμια μου να παράγεις ενέργεια φθηνή μόνο για την πάρτη σου. Πάρε και το γάλα των προβάτων μας και τα στάρια των κάμπων μας.

Το ξέρω που το πας, άτιμε.....

Το πας εκεί που πάντα ήθελες να το φθάσεις.
Να καταστήσεις έναν λαό υπηρέτη.
Να βλέπω απελπισμένες μεσόκοπες να βγάζουν μεροκάματο σε μπουρδέλα παραπήγματα ενώ οι πιο νέες να φεύγουν καραβιές για τα διεθνή καλογυαλισμένα μπουρδέλα σου.
Να βλέπω γέρους να πεθαίνουν από αφόρητο κρύο κλεισμένοι μέσα στα 20 τετραγωνικά λίγο πριν τους τα πάρεις κι αυτά ή από ασφυξία όταν θα τους κλείνεις τον διακόπτη από την συσκευή οξυγόνου λόγω ληξιπρόθεσμων λογαριασμών.
Να βλέπω 50ρηδες σε απόγνωση, 40ρηδες στις ουρές ανεργίας και 20ρηδες να λένε την ξενιτειά πατρίδα τους.
Να βλέπω τα παιδιά ως μελλοντικούς σκλάβους της Φάρμας των Ανθρώπων που χρόνια στήνεις και τώρα θα εγκαινιάσεις εκεί ακριβώς που ξεκίνησε ο Ανθρωπισμός.

Βλέπω που το πας.
Δεν θα ρίξεις απλά το μεροκάματο στο 1 ευρώ την ημέρα για 18 ώρες δουλειάς.
Θα μας κάνεις να χαιρόμαστε που ζούμε κι ας μην παίρνουμε ούτε το 1 ευρώ.
Φτιάχνεις το νέο Νταχάου και αυτό θα είναι η ίδια μου η χώρα.
Τα Νταχάου ποτέ δεν κλείνουν, απλά αναστέλλουν τις εργασίες τους, έτσι δεν είναι λουκανοθρεμμένε μου;

Έφθασε η ώρα να μπουν μπροστά οι μηχανές αυτού του τεράστιου κρεματορίου που θα έχει για οροφή τον ουρανό που λατρέψαμε και για πάτωμα το χώμα που μας έθρεψε.

Έλα, ρε άτιμε, πισώπλατα αυτή την φορά γιατί την προηγούμενη που ήρθες είχες τουλάχιστον τα κότσια να μου υψώσεις κατάμουτρα το όπλο και να μου πεις να σκύψω. Και είχα την επιλογή ή να σκύψω ή να πάρω τα βουνά.
Τώρα όμως μού έχεις κλέψει και τα βουνά.
Μου μένει λοιπόν να σκύψω χωρίς τον φόβο της σφαίρας που θα έβγαινε από το προτεταμένο σου όπλο.
Είναι τρελό να παραδίνομαι χωρίς να έχω πάρει εντολή για αυτό.
Είναι τρελό να φοβάμαι μια σφαίρα που δεν υπάρχει. Πώς γίνεται να βλέπω μπροστά μου ένα όπλο που δεν υπάρχει;

Άτιμε, τα όπλα σου αυτή την φορά δεν έχουν κάνη, ούτε σκανδάλη. Τα λάδωνες όμως δεκαετίες ολόκληρες και έχουν τις φάτσες όλων αυτών των υπανθρώπων που βγάζουν ακόμα λόγους, που κάνουν κόμματα και παρακόμματα, που σφάζονται μπροστά στην κάμερα ενώ πίσω από αυτή στήνουν το σχέδιο για το πλιάτσικο που έχει ξεκινήσει.

Α, ρε άτιμε.
Για αυτόν τον λόγο πέταγες ξεροκόμματα στα κομματόσκυλα της Ελλάδας.
Για την στιγμή που θα τους έδινες την εντολή να κάνουν επίθεση πισώπλατα στον ίδιο λαό που τους έδινε τις ελπίδες του μέσα από ένα σταυρωμένο κωλόχαρτο.

Έλα, ρε μπούλη του Βορρά, να με συμμορφώσεις, να με κάνεις ευρωπαϊκό είδος, να φτιάχνομαι με Μότσαρτ και όχι να κλαίω όταν ακούω κλαρίνο.
Να νιώθω «πολιτισμένος» με προθήκες Μουσείων και όχι με τους σπαρμένους κίονες στα χωράφια μας, που κράτησαν όλον τον δήθεν σου πολιτισμό.
Έλα να σε πάω τελευταία βόλτα στα πατρικά μας να μυρίσεις την ακόμα καμμένη πέτρα των σπιτιών από τον πολιτισμό των δικών σου προγόνων.
Έλα να με κάνεις άνθρωπο εμένα, τον γύφτο του Νότου.

Έλα για να δω αν τελικά έχει μείνει ίχνος Ελλάδας μέσα μου.

Έλα ρε, για να μου αποδείξεις αν το μαχαίρι του παππού μου είχε τα αποτελέσματα που μου περιέγραφε ή ήταν ένα παραμύθι για να κάνω όνειρα κόκκινα".

Συνολικές προβολές σελίδας

Ο Καιρός.

....για να δούμε τι θα δούμε στην Τ.V.......

me